• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Zdrowa dieta dla osób z chorobą Crohna

Czarna herbata jest chyba w Polsce najbardziej popularna. Jednak mało kto chyba frapuje się jak powstaje taka czarna herbata. A czarna herbatka ma wiele wspólnego z herbatą zieloną. Powstaje ona w wyniku fermentacji właśnie herbaty zielonej. Sporo legend głosi, iż czarna herbata powstała absolutnie nieplanowanie w wyniku zbyt długiej fermentacji herbaty zielonej. I tym samym wypadek sprawił, że powstała bodaj w największym stopniu dzisiaj znana herbata czarna. Towarzyszy ona ludziom niemal w każdym zakątku świata. Mimo to czarna herbata występuje też w przeróżnych gatunkach. Herbata zatem herbacie nierówna. A wolno się przecież o tym przekonać kupując chociażby herbatę w supermarkecie. Niedroga herbata z torebki tak oznaczana ekspresowa ma niedużo wspólnego z prawdziwą czarną herbatą liściastą typu sklepy z herbatą. Wobec tego kiedy pozyskujemy herbatę należałoby sprawić jej jakość oraz unikać właściwie najtańszych herbat z niskim półek sklepowych. Drugą ważną kwestią jest sposób parzenia herbaty. Nawet jeżeli zakupimy solidnej jakości oraz właściwą gatunkowo herbatę możemy zepsuć jej smak nieodpowiednim parzeniem. Herbaty może być też przyzwoicie niemało, tak by napar był dobrze mocny, nie za słaby. Herbatę musimy także zaparzać w słusznej temperaturze. Woda musi być wrząca, w tak zwanym stadium wody białej, kiedy woda jest nieznacznie niedogotowana, nie może być gotowana nadmiernie długo.

1. Kliknij tutaj

2. Przeczytaj więcej

3. Wejdź

4. Kliknij tutaj

5. Kliknij tutaj

Comments are closed.